Konçina Oyunu

  • Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 2 yıl önce Elfen tarafından güncellenmiştir.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16900
    Elfen
    Üye

    KONÇİNA

    Elli iki kağıtla oynanır. Pastıra oyunlarınla benzerlik gösteren bir tür oyundur. İki kişi ile oynanır daha fazla kişi ile oyun olmaz. İtibari sayı 16 değil, sadece 5’tir. Bu oyun­da vale ve asların hiçbir özelliği yoktur. Beş sayıyı doldu­ran kağıtlar şunlardır:

    Sayı

    1. Karo onlusu
    2. Sinek İkilisi
    3. Fazla kağıt
    4. Yedi adet sinek cinsinden kağıt.

    Oynama tarzı aynı pastıra oyunu gibidir. Yalnız yerde tek ve seri halinde kalan kağıtları almak oyunun kuralla­rından olduğu halde, zengin pastırada ki gibi iki, üç misli sayı yazılmaz. Hatta küçük pastırada bu şekilde alınan ka­ğıtlarla yapılan pastıralar birer sayı olduğu halde, konçina- da bir sayı dahi sayılmaz. Yerde pastıra kalmak, elden ver­mek korkusu olmadığı için rastgele her kağıt alınır tabiki sayıların birbirine uyması şarttır ve elden oynanır. Vale ile yerdeki kağıtlar toplanamaz.

    Oyunun hedefi, beş sayıyı toplamak olduğuna göre, dikkat edilecek nokta şudur: Beş sayıyı temin ettirecek ka­ğıtları Karo onlusu, Sinek İkilisini almak için oynamak, bu iki kağıdın çıkıp çıkmadığını hesap etmek. Bundan başka, yedi adet sinek ile 27 kağıt toplamanın çaresine bakmak gerekir. Çünkü, yalnız karo onlusu ile sinek İkilisini almak 5 puanı toplamaya yetmez.

    Konçina, bir zamanlar İstanbul da en çok oynanan oyundu. Özellikle kış geceleri mahalle kahvelerinde ve ai­leler arasında çok oynanırdı. Şimdi demode olmuş gibidir. Yalnız, Anadolu’nun bazı taraflarında hala oynanmaktadır. Oyun, on bir veya on altı el sonunda biter.

    Hile şekli

    Kumar hırsızları konçina da hilenin şu şekillerinden istifade ederler:

    • Oynanmış kağıtları yerden alıp tekrar oynamak.
    • Ellerine gelen sinekleri önceden aldıkları kağıtlarla değiş tokuş etmek.

    Bu hileleri önlemek için alınacak tek önlem, el hare­ketlerini kontrol etmektir.

    Not:

    Zengin pastıra, küçük pastıra ve konçinada çıkan ka­ğıtlara bakılmaz. Her oyuncu aldığı kağıtları kapalı olarak önüne koymaya ve bir daha bakmamaya zorunludur. Bu mecburiyet bu oyunların kurallarından gelmektedir.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.