Konken Oyunu

  • Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 2 yıl önce Elfen tarafından güncellenmiştir.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16893
    Elfen
    Üye

    KONKEN

    Oyun Başlangıcı

    Bu oyun 52’ lik iki deste ile ve iki adet jokerle oyna­nır. Genellikle dört kişi oynar. Fakat bazı yerlerde iki yada altı kişi ile de oynarlar. Oyuna başlamadan önce deste arasından oyuncular kart çekerek dağıtacak olan kişiyi belirlerler. Çekilen kağıtlardan en büyük sayıyı çeken kişi kağıdı dağıtmaya hak kanır. Bu kişi kağıtları karıştırarak kestirir. Bu kesme işlemini yapan oyuncu, eğer joker keserse bu kağıdı alabilir. Oyunda kağıdı da­ğıtan kişi bütün oyunculara 10’ar adet kart dağıtır. Oyu­na başlayacak olan oyuncunun, yani dağıtan kişinin sa­ğındaki kişiye 11 kağıt verilir. Fakat önceden joker kes­miş olan kişi varsa bu kişiye de bir kağıt eksik dağıtılır. Oyunun amacı eldeki kartları gruplamaktır. Örneğin yan yana dört adet ikili, kupa bacak, kupa kız, kupa pa- paz’dan oluşan bir file gibi.

    Oyun

    Sırası gelen oyuncu ya bir önceki oyuncunun attığı kağıdı yerden alır yada ortadan çekerek oyuna devam ed­er.

    Elinizdeki kartları iki ayrı şekilde gruplayabilirsiniz. İlk olarak aynı değerdeki, farklı renklerdeki kartları en az üç, en fazla dörtlü olarak gruplayabilirsiniz. Veya aynı renk arka arkaya gelen sayılı kartları en az üç adet olmak üzere gruplayabilirsiniz. Bu durumda istediğiniz kadar kartı yan yana getirebilirsiniz. Az alan veya artan bir şekil­de olabilir. Fakat unutmayın ki, papazın arkasına as (birli) eklenebilir, bu durumda (onlu, vale, kız, papaz, as gibi bir dizilişte) asın ardına ikili gelemez.

    Çifte Gitmek

    Bu durum oyun kurallarında değişiklik gösterir. Çifte gidebilmek için oyuna başlamadan önce kuralları konuş­mak ve anlaşmak gerekir. Eğer oyunda çifte gitme varsa, bu durumda elinizde hem renk hem değer olarak aynı olan kartlan ikişer olarak gruplarsınız. Oyunu bitirebilmek için elinizde 5 çift kart olması gerekir. Bu şekilde bitirmek pu­an olarak daha avantajlıdır.

    Oyunu Bitirmek

    Oyunun bitmesi için ortalama 11 elin oynanması ge­rekmektedir. Bu 11 el sonunda puanı en az olan oyuncu oyunu kazanır.

    Puanlama

    Oyunu bir kaç değişik şekilde bitirmek mümkündür:

    • Normal bitirmek:

    Yere herhangi bir kağıt atarak oyunu bitirebilirsiniz.

    • Çifte giderek bitirmek:

    Çifte giderek yere herhangi bir kağıt atarak bitirirebi- lirsiniz.

    • Joker atarak bitirmek:

    Normal gruplama yaparak yere joker atarak bitebilirsi­niz.

    *Hem çifte gidip hem de joker atarak bitirmek:

    Bu şekilde açmaların puan miktarları oyun başında ko­nuşmaya ve anlaşmaya bağlı olarak farklılık gösterir. Bu şekillerde bitirdiğinizde oyun başında anlaşılan kadar puan kazanırsınız.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.