Pişti Oyunu

  • Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 2 yıl önce Elfen tarafından güncellenmiştir.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16894
    Elfen
    Üye

    PİŞTİ

    Kağıt oyunları arasında en iyi bilinen ve en yaygın olarak oynanan bir oyundur. Destedeki 52 kart arasında yere atılan kartları en iyi sayıp aklında tutan ve ona göre yere kart atan kişi iyi bir pişti oyuncusudur. Unutulmama­lıdır ki oyunun en önemli noktası çıkan kağıtları iyi hesap etmektir.

    Genel Kurallar

    Pişti 52 kağıtlık tek bir desteyle iki veya dört kişiyle ikişer kişi ortak olarak oynanan bir kart oyunudur.

    Oyuna Başlamak

    Oyuncular sırayla saat yönünde kart dağıtırlar. Karıştı­rılan kartları dağıtan oyuncu sağında oturan oyuncuya kes­tirir ve kesilen kart yere dağıtılacak olan destenin en altına açılır. Eğer kesilen kart vale ise kesen oyuncu bu kartı alır. Oyuna başlarken dağıtıcı yere 3 kapalı bir açık kağıt koyar veya isteğe bağlı olarak önce her oyuncuya 4’er kağıt dağı­tılır. Sonra yere kağıt açar ve dağıtıcıdan sonra gelen oyuncu oyuna başlar.

    tın başka bir serinin altılısı yada vale olması gerekir. Vale tüm kartları alır. Oyunun en güçlü kartı da valedir.

    Pişti ise, yerde hiç kart olmadığı za­man yere atılan bu tek kartın üzerine gelen kartla aynı sayı- ÇÇ; sal yada resimsel değerde olması halinde gerçekleşerek yapı­lır. Ve kartı aynı değerle alana yani piştiyi yapmış olana da on puan ka­zandırır. Örneğin siz yere sinek ikili attınız ve diğer oyuncu da karo beşli attı, sizde bunu bacakla aldınız ve yerde hiç bir kağıt kalmamış oldu. Diğer oyuncu da sizin bu hareketinizden sonra yere kupa altılı atmış olsun ve sizde de altılı olduğu takdirde (rengi önemli değil) pişti yapmış olursunuz.

    BLÖFLÜ PİŞTİ

    Normal piştiye göre çok daha zevkli ve eğlenceli bir oyundur. Genellikle ikişer kişi ortak oynayarak toplam dört kişi ile oynanan bir kağıt oyunudur. Normal piştide olduğu gibi yerde hiç kağıt kalmadığında elde aynı kağıt varsa pişti yapılır. Blöflü piştide ise yerde tek kağıt var­ken aynı kağıt olmasa da elinizdeki her hangi bir kağıdı bile ters kapatarak pişti diyebilirsiniz, veya yerdeki tek kağıttan elinizde aynısı varsa gerçek pişti olduğu halde yine kağıdı ters kapatarak blöf yapabilirsiniz. Kapalı olan kağıdı karşı taraf inanmayıp açarsa ve bu gerçek piştiyse 10 değil 20 puan kazanılmış olur. Fakat sahte pişti çıkar­sa bu sefer blöfü görüp, kağıdı açan oyuncu bir pişti yapmış sayılır.

    Puanlama

    Oyun bittikten sonra puanlar sayılırken dikkat edilme­si gereken birkaç kural vardır. Öncelikle en çok kağıdı top­layan oyuncu kart adedi üstünlüğünden dolayı 3 puanın sa­hibi olur. Destenin içinde ise toplam 13 puan bulunur. Yani toplam piştisiz oyun 16 puandan oluşur. Deste fazlası ha­rici olan bu 13 puan şu kartlardan oluşur:

    • Sinek ikili: iki puan.
    • Karo onlusu: üç puan.
    • Valeler: bir puan (dört vale: dört puan).
    • Aslar: bir puan (dört as: dört puan).

    piştiler ise bu puanlardan ayrı olarak on puan sayılır­lar. Alınan puanlar her oyundan sonra alt alta toplanır.

    Oyuncular arasında oyuna başlarken belirlenen topla­ma, (bu 101, 151 de olabilir) en çabuk ulaşan oyuncu oyu­nun galibi olur.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.