Sirkaf Hileden Korunmak

  • Bu konu 0 yanıt içerir, 1 izleyen vardır ve en son 2 yıl önce Elfen tarafından güncellenmiştir.
1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Yazar
    Yazılar
  • #16927
    Elfen
    Üye

    Sirkaf Hilelerinden Korunmak İçin Şunları Yapınız:

    • Oynadığınız oyunda anormal bir hal gördünüz, şüp­helendiniz mi, kimseye belli etmeden oyunun itibarlı ka­ğıtlarından cinsleri ayrı iki kağıt alınız, cebinize koyunuz. Masadan uzakta bir yerde elektriğin yanında yumurtaları kontrol ediniz ve sirkaf arayınız. încelemelerinizin sonun­da kağıtların sirkaflı olduğuna eminseniz bu kağıtları yeni­leri ile değiştirerek oyuna devam ediniz.
    • Bu işi yapanı keşfetmeye çalışınız. Hileyi yapan oyuncuyu teşhis ettikten sonra hareketlerini gözden kaçır­mayınız. Mümkün olduğu kadar kağıtların üstünü görme­sine engel olunuz.
    • Sirkafı görmediğiniz halde içinizde şüphe kaldıysa yine yeni deste kağıt açtırınız.
    • Kağıtlarda bir kabarıklık, köşelerinde veya ortaların­da kamburluk gözünüze çarparsa, birer birer masanın üstü­ne koyunuz ve elinizi kuvvetle üstüne bastırınız. Her kağı­dı ayrı ayrı el üstünden geçiriniz.
    • Tırnak işaretlerini düzeltmek için iki üç elde bir, sol elinizle desteyi iyice sıkınız sonra sağ elinizin baş parma­ğını baş ve yan taraflarının üstüne bastıra bastıra gezdiri­niz. Bu şekilde bütün işaretler kaybolur.
    • Tırnaklanan kağıtları düzelttikten sonra bu sefer de onun yaptığını siz ona yapınız.Oynadığınız oyunda işe yaramayan kağıtların ortalarına tırnaklarınızı hafif­çe bastırarak işaretleyiniz. Tirişör bu işaretleri görünce önce kendi vurduğu işaretler zanneder, iyi kağıt almak ümidi ile oradan keser, bu şekilde eline işe yaramayan kağıt almış olur. Önce bunu bir yanlışlığa, iyi keseme- diğine yorar. İkinci de yine anlamaz. Fakat üçüncüde veya dördüncüde durumu anlar. Hilekarlığının farkına varıldığını hisseder.

    En doğru hareket

    Sirkafla, tırnaklanmış ve kırılmış kağıtlarla hilekarlık yapan oyuncularla karşılaştığınız zaman şunları yapınız:

    • Meseleyi aleniyete vurunuz, iskandal çıkarınız.
    • Kaybettiğiniz parayı geri isteyiniz.
    • Mahviyet ve nezaketiniz bunları yapmaya mani ise oyundan kalkınız ve hemen oradan uzaklaşınız.

    Hürmet ettiklerimiz

    Masalarında sirkaflı kağıtlarla oyun oynandığını gör­dükleri, anladıkları halde susanlar, aldırış etmeyenler de vardır. Bunlar, hile şekillerini bütün bildikleri halde elle­rinden hiç işçilik gelmeyen oyun meraklıları, avantacı oyunculardır. Bu gibilerin avantaları iki türlüdür:

    1-Kaybettikleri paralan oyun sonunda tirişörden geri isterler. Hem fazlası ile…

    ^Kazansalar da ayrıca yine “sus payı!” alırlar.

    Bunların arasında faziletli ve dürüst ahlaklı olarak ta­nıdığımız, sevdiğimiz ve saydığımız kimseler, emlak sa­hipleri, tüccarlar, borsacılar, serbest meslek sahipleri vb. gibi insanlarla, falan tüccarın, filan zenginin, meşhur bir iş adamının, kulakları elmas küpeli, elleri pırlanta yüzüklü karıları, kızları ve gelinleri de vardır.

    Nasıl sokarlar?

    Bu bahsi tamamlamak için sirkatli kağıtların kumarha­nelere ,sosyetelere, dost evlerine ve kahveler nasıl sokul­duğunu, hangi kanallardan girdiğini anlatmak gerekir.

    Kumarhane olarak tanınmış yerlerde, bitirim lerde sir- kaflı kağıtlarla oyun oynamak, hile yapabilmek için, bu gi­bi yerleri idare edenlerin, kumarhane ve bitirim sahipleri­nin haberleri olmaları icap eder. Patronların malumatı ol­madan, buralarda sirkaflı kağıtlarla oyun oynamanın im­kan ve ihtimali yoktur.

    Patronların işten haberleri olduktan ve yahut işlemek için onlardan izin aldıktan sonra işaretlenmiş kağıtların bura­lara nasıl girdiğini, sokulduğunu düşünmeğe lüzum yoktur.

    Sirkaflı kağıtlar sosyetelerle ahbap evlerine birkaç şe­kilde girer:

    • Ev sahiplerinin rızası ile.
    • Tirişörlerin para ile kandırdıkları hizmetçiler vasıta­sı ile.
    • Oyun esnasında ortadaki kağıtları değiştirmek, iş­lenmiş kağıtları kavanço etmek sureti ile.
    • Civarda iskambil kağıdı satan tütüncüye işlenmiş kağıtları bırakmak, ve kağıt almağa gelenlere bırakılan ka­ğıtları sattırmakla, Tirişörler bunun için tütüncüye birkaç lira bahşiş verirler ve kağıt almaya gidenlere bu dükkanı tavsiye ederler. Hizmetçilerle anlaşılmış ise, tütüncüyü ta­rife hacet yoktur. Hizmetçi doğru oraya gider.

    Gazino ve kahvelerde garsonlar bu sahada büyük rol oy­narlar. Her tirişörün itimat ettiği ve anlaştığı bir garson var­dır. Daima onların, kendi adamları olan garsonların masala­rına otururlar. Oyun oynayacakları zaman, garsonlar, dük­kancıdan aldıkları kağıtları değil, tirişörün daha önce verdiği ve ceplerinde sakladıkları sirkaflı kağıtları getirirler. Kumar hırsızı, kazancı nispetinde garsona para verir.

    Bazı gazino ve kahvelerde bu işte dükkan sahiplerinin de haberleri vardır. O zaman, garsonların kavanço larına hacet kalmadan, sirkaflanmış kağıtları bizzat patron gön­derir. Neticede o da payını alır.

    Fakat, bugün müşterilerini boğduran, tirişörlede ortaklık yapan kahve ve gazino sahipleri pek azdır. Hatta, yüzde doksanı bu yollan bile bilmez. Sirkafa falan akılları ermez.

    Ne yazık ki!

    Oyun bahsinde, masa başında kimseye itimat etmeyi­niz. Her oyun davetine gitmeyiniz. Dostluğa, ahbaplığa, arkadaşlığa inanmayınız. Falanm evinde, filanın apartma­nında hile yapılmaz, gelen oyuncular buna tenezzül etmez, demeyiniz. Oyuna başlamadan evvel kağıdı inceleyiniz. Oyun arasında da bunu ihmal etmeyiniz. Oyuncuları kont­rol ediniz.

    Ev sahiplerinin haberi bile olmasa, kibar jestleri ile, hayran olduğunuz bir bay, gayet temiz giyinmiş kır saçlı bir emekli, kahkahalarının içinde neşeler çağlayan bir ba­yan, yada genç bir kız muhakkak tirişördür. Hizmetçi va­sıtası ile koydurduğu sirkaflı kağıtlarla paranızı çalar.

    Kumarhane diye tanınmış, bitirim adı ile şöhret almış yerlerde, sosyetelerde ve dost evlerinde yapılan hilekarlıklar kadar hile yapılmaz. Kumarhanelere, “bitirim”lere devam edenlerin yüzde sekseni kumarın bütün hilelerini bilen in­sanlardır. Bunlara hile geçmez. Sirkaf nedir, isvoli nasıl çe­kilir bilirler. Fakat, sosyetelerde, arkadaş apartmanlarında, hilenin her çeşidi, rezaletin her türlüsü yapılır. Buraya ge­lenler, ahbaplıklarının kuvvetine, dostluklarının samimiyeti­ne güvenerek gelirler. Akıllarından hiç bir şey geçmez, kim­seden şüpheleri yoktur. Fakat buralarda arkadaş arkadaşını, kardeş kardeşini, hatta oğlu babasını boğar, boğdurur, para­sını çalar, çaldırır. Buralardaki kumar hayatının iç yüzü çok iğrenç ve çok fecidir ve ne yazık ki kumarla mücadele eden polisin eli buraya kadar uzanamıyor.

1 yazı görüntüleniyor (toplam 1)
  • Bu konuyu yanıtlamak için giriş yapmış olmalısınız.